بازی کلماتی قهوه خانه قرقیزخان، ساختهی استودیوی بازیسازی مروارید در سبک معمایی و فکری است. یک بازی حدس کلمه که تفاوتهای اندکی با دیگر آثار مشابه خود دارد. تعداد مراحل آن بالاست و به خوبی میتواند برای دقایقی بازیکن را با خود همراه سازد. موسیقی اثر گوشنواز و مناسب فضای بازی است و گرافیک و طراحی آن نیز بد نیست.
قرقیزخان کیست؟ در قهوه خانهی او چه خبر است؟
قرقیزخان یک دوستدار زبان و ادب فارسی است. او یک قهوه خانهی دوستداشتنی دارد که در آن مسابقهی حدس کلمه و بازی با کلمات راه انداخته است تا مدعیان بیایند و در حین نوشیدن چای در استکانهای گوناگون توانایی خود را بسنجند. بازی تعداد زیادی مرحله دارد که در چندین فصل طبقهبندی شدهاند. عناوین فصول بازی براساس چایهایی که برای بازیکن سرو میشود تعیین میشوند؛ مثلاً نام فصل اول قند پهلو و فصل سوم شاهانه است. شیوهی بازی اینگونه است که بازیکن در هر مرحله با چندین سوال روبرو میشود و او باید براساس نعلبکی حروفی که در اختیارش گذاشته شده است و طبق اطلاعات عمومی خود به آنها پاسخ دهد. توانایی جابهجایی حروف نیز قابلیتی است که وقتی ذهن بازیباز قفل میشود میتواند راهگشا باشد و به او در یافتن جواب پرسشها یاری دهد. یکی از بخشهای مهم بازی که در کمتر اثر مشابهی دیده میشود توجه به کلمات دیگری است که جزو پاسخهای پرسشهای بازی نیستند. اینگونه کلمات در قندون بازی ذخیره میشوند و به ازای تعداد مشخصی کلمه، ۵۰ سکه به بازیکن داده میشود. لازم به ذکر است که بازی بخش آنلاین هم دارد که در دست توسعه است و هنوز فعال نشده است.
نوا و نما
در منوی بازی و در خلال انجام مراحل دو موسیقی کاملاً مجزا، زیبا و جذاب نواخته میشود که کاملاً متناسب با فضای سنتی و قدیمی اثر است. همچنین بازی از تکه کلامهای صوتی باریکلا و احسنت بر تو برای تشویق بازیکن و از جملاتی مانند حواست کجاست؟ و دقت کن برای افزایش تمرکز او استفاده میکند. این تکه کلامهای صوتی خیلی مصنوعی ادا شدهاند و بهتر بود از صدایی پیرتر و پختهتر که متناسب با وجنات قرقیزخان باشد برای آن استفاده میشد.
گرافیک بازی معمولی است و دکمهها نیز خیلی ساده طراحی شدهاند. منوی بازی طراحی خوبی دارد و میتواند حال و هوای یک قهوه خانهی قدیمی را در خاطر بازیکن زنده کند. بازیساز با ترکیب پیرمرد مهربان، نعلبکی و استکان، متکا، فرش دستبافت و گل و گیاه توانسته است چیدمانی زیبا و متناسب با مفهوم بازی را ارائه کند.
حکایت صنار و سی شاهی
واحد پول بازی شاهی است. بازیکن با برد در هر مرحله ۱۰ سکه کاسب میشود که بهای بسیار ناچیزی است و همچنین او باید برای هر راهنمایی خواستن ۴۵ شاهی هزینه کند که خیلی هزینهی گزافی است که البته گاهی هم تخفیف میخورد و میشود ۲۵ سکه. بازیباز در بخش دکان میتواند سکه بخرد و حدس کلمات پرهزینه ولی کم دردسرتری را تجربه کند.
بازی کلماتی قهوه خانه قرقیزخان، پیر و جوان و زن و مرد ندارد و برای هر کس و با هر سن و سالی به جز کسانی که سواد ندارند مناسب است. این بازی میتواند باعث تقویت حافظه و اطلاعات عمومی کودکان و حتی بزرگسالان شود.